3 kroky, jak předcházet hnilobě střelky a jak ji léčit

Více než 90% zdomácnělých koní trpí hnilobou střelky. Pokud střelka nevypadá stejně hladce a vyplněně jako polštářky u psí tlapky, tak můžeme konstatovat, že je infikovaná hnilobou. Hniloba způsobuje, že kůň pociťuje nepohodlí až bolest v zadní části kopyta a přestává používat kopyto tak, jak bylo designováno. Místo aby pokládal kopyto na zem nejdříve střelkou, začne chodit po špičkách.

 

I malá prohlubeň ve středu střelky značí infikaci hnilobou. Zdroj: http://bit.ly/2kqsiUh

V momentě, kdy kopyto z důvodu hniloby střelky zcitliví v zadní části, začne proces zesilování tloušťky chodidla v oblasti patek. Tím se zvýší i patky a střelka se ocitne ve vzduchu. Střelka je designována k tomu, aby nesla váhu koně. Slouží jako pohlcovač nárazů při došlápnutí a podporuje krevní cirkulaci v nohou koně. Kopyto musí mít takovou formu, aby umožňovalo střelce nést váhu koně, a aby střelka mohla tlumit nárazy z došlápnutí. To znamená, že střelka musí být minimálně stejně vysoká jako zbytek kopyta. Pokud možno i o něco vyšší. Pokud kopytní stěna, a nebo ještě hůře, železná podkova, slouží jako první kontakt se zemí, je to jako by o sebe třískly dva kameny. A stejně tak bude i vaše pozadí bušit koni do zad při pracovním klusu. Pokud kopytu umožníme tlumit nárazy z došlapu tím, že prvním kontaktem se zemí bude pružná střelka, tak bude i klus koně mnohem měkčí, efektivnější a méně únavný pro koně i pro vás.

 

Toto kopyto určitě není v pořádku. Zdroj: http://bit.ly/2kxRtql

Rehabilitace střelky se skládá ze tří částí:

1. Zbavte se akutní infekce. Bohužel se to snáz řekne, než udělá. Hniloba střelky je způsobena bakteriemi a plísněmi, které spolu žijí v symbióze. Bakterie jsou často rezistentní vůči většině preparátů a plísně jako takové lze málokdy zničit. Většinou je jen potlačíme do neproduktivní fáze, ale nezbavíme se jich úplně. Dnes jsou na trhu velké spousty preparátů na hubení hniloby. Osobně doporučuji například intenzivní kůru několika preparáty najednou. Osvědčilo se nám též dát koni několikahodinovou lázeň v koloidním stříbru.

Zdroj: http://bit.ly/2l4XRD3

2. Bojujte proti návratu infekce. Hniloba střelky je vyživována vysokou hladinou krevního cukru, což znamená, že nejlepší prevencí je snížit příjem cukru a škrobu v potravě. Všechny druhy jádra, nevypláchnuté řepné řízky a též sladké průmyslové seno, by neměly být součástí jídelníčku koně. Optimální by bylo, kdybychom udělali analýzu všeho, čím koně budeme chtít krmit, a vyřadili všechno, co obsahuje více než 15% NSC (Non Structural Carbs). Toto jsou nebezpečné a naprosto nepotřebné cukry. Rozložte koni krmnou dávku na alespoň 18 hodin denně, abyste se vyhnuli kolísání krevního cukru a zabezpečili optimální vstřebávání živin v těle. Dokonce i nízký obsah cukru, zkrmený rychle a v krátké době, může být pro koně nebezpečný.

Dá se to srovnat s pitím alkoholu. Můžeme se hodně opít i pivem s nízkým obsahem alkoholu, když ho vypijeme dostatečně rychle. Jedna jediná porce jídla, zkrmená špatným způsobem, může vyvolat cukrem způsobené komplikace. Například schvácení nebo právě hnilobu střelky. Optimální způsob krmení by byl několik stébel lučního sena a případně slámy a dlouho žvýkat, namísto klasického polykání plné huby nedostatečně rozžvýkaného sena a jádra. Je to naše zodpovědnost, zajistit koni možnost krmení se přirozeným způsobem. Naštěstí je to dnes velmi jednoduché zajistit. Více o správném krmení vám poradíme v dalším článku.

 

Pomohou například sítě s malými očky. Zdroj: http://bit.ly/2kBPG3k

3. Dejte střelce takovou práci, k jaké je designována. Kopyto musí být zformováno tak, aby docházelo ke kompresi střelky při došlápnutí na zem. Stimulovaná střelka podporuje krevní cirkulaci v kopytě. Zajišťuje lepší výživu kopyta všemi potřebnými látkami, transportovanými krví, a to má za následek růst a mohutnění střelky, což má za následek ještě lepší cirkulaci a ještě lepší výživu kopyta… a tak dále. Myslím, že rozumíte 🙂 Zbytnělá rohovina chodidla se začne odlupovat, patky se začnou snižovat, kůň začíná došlapovat primárně zadní částí kopyta a chody se stanou měkčími a efektivnějšími. Přirozený krok lze krásně pozorovat na tomto videu:

Srovnání mezi nepřirozeným krokem způsobeným chybami ve strouhání a hnilobou střelky, a přirozeným krokem, uvidíte v následujícím videu:

Zdravá střelka má pozitivní vliv na svaly a klouby. Bez ní není možno mít fungující kopytní mechanismus. V této fázi je pravděpodobné, že budete potřebovat botičky s vložkami podporující masáž střelky a pomoc zkušeného kopytáře, který dokáže číst kopyto. Řešením není bezmyšlenkovitě seříznout patky! Zkušený kopytář musí zvládnout poznat, v jakém taktu se kopyto konkrétního koně uzdravuje a správným strouháním dané kopyto v uzdravení podpořit.

 

Takhle to vypadá, když střelka doslova vyhnije a kůň stojí na extrémně přerostlých patkách (a nikdo s tím nic nedělá). Zdroj: http://bit.ly/2jM3PXz

Zdravá střelka je základ zdravého kopyta a péče o ni bývá často zanedbávána. Má pozitivní efekt na šlachy a klouby koně a důležitou funkci, o které jsme se již zmínili – kopytní mechanismus. Hnilobou zdeformovaná střelka způsobuje též kontrakci kopyta, které nedostává potřebnou podporu směrem zevnitř ven při došlapu. Celá konstrukce kopyta se tak může zhroutit směrem dovnitř, což často vidíme u koní kovaných, ale i u koní bosých, kteří nemají dostatečnou péči. Také se zhorší krevní cirkulace, což má za následek pomalé léčení jiných vad kopyt, zhoršenou kvalitu rohoviny, zvýšenou náchylnost k hnilobě, tenkou kopytní stěnu a horší přírůstek nového kopyta.

 

Prosím, nedopustťte, aby to dopadlo takto! Zdroj: http://bit.ly/2jHqnxn

Z anglického originálu autora Ove Lind přeložila a upravila Iva Andersson, přátelé a profesionálové z uznávané Swedish Hoof School.

Napsat komentář