Železo, nerez nebo bronz?

Často se nás ptáte, jaké kování je nejlepší zvolit na ohlávku, uzdečku či jiné jezdecké potřeby. Napsali jsme proto krátký článek, kde shrnujeme výhody a nevýhody jednotlivých druhů.

Které kování je nejpraktičtější?

To není úplně jednoznačné. Úplně základním (a nejlevnějším) druhem jsou železné a chromované komponenty – kroužky, karabinky, přezky a další. Ty vyžadují největší péči, především co se týče vlhkosti. Ať už se jedná o běžné udidlo nebo o kroužky na jezdecké ohlávce, v případě kontaktu s vlhkostí je třeba je co nejdříve náležitě osušit. Nejen, že je potřeba udidlo po jízdě umýt a očistit, ale také utřít suchou hadrou nebo nechat uschnout na slunci. Stejně tak kroužky a karabinky – prakticky vše, co nemáte z nerezu. Jen tak zajistíte dlouhou životnost bez koroze.

Nerez nebo bronz?

Pokud chcete, aby vaše vybavení přece jen vydrželo po delší dobu jako nové, doporučujeme volit nerezové nebo bronzové komponenty. Vyhnete se tak rzi a u bronzových karabinek i nepříjemnému zamrzání v zimě. Nerez a bronz jsou ideální pro plavení a nevadí jim ani sůl, která se nachází v koňském potu. Co se týče ceny, nerezová ocel je výrazně levnější než bronz, zároveň ale není o moc dražší než klasické železné komponenty. Za nerezové kroužky na jezdeckou ohlávku připlatíte pouhých 30 Kč, za bronzové pak 80 Kč. Rozdíl je také v barvě – nerez bývá stříbrná a bronz obvykle zlatá (případně i stříbrná, pokud má stříbrnou povrchovou úpravu).

A co životnost karabin?

Zde je vidět zásadní rozdíl. Bronzové karabinky na rozdíl od jiných nepraskají, ale zdeformují se. Než se tak ale stane, vydrží mnohem větší nápor než jiné karabiny. Určitě znáte situaci, když vám koník přišlápne otěž nebo se trhne z vodítka při pevném úvazu. Tyhle chvíle mnohem lépe zvládají bronzové karabiny, které buď vydrží, nebo se částečně zdeformují, ale kritický tah udrží. Proto je lze považovat za bezpečnější – přece jen volně pobíhající kůň, který se utrhl z vodítka, není žádná legrace.

Reklamovat nebo ne?

Utrženou karabinu nelze obecně považovat za vadu, která se pouze projevila do 24 měsíců od koupě. Samozřejmě je to u každého případu individuální, je možné, že se výjimečně vyskytne i vadná karabinka z výroby, která toho vydrží méně než běžně kvalitní karabinka. To my bohužel nejsme schopni zjistit ani ověřit z podstaty věci. Proto zničené a zdeformované karabiny, ať už přišlápnuté nebo utržené během úvazu, zdarma vyměňujeme bez ohledu na příčinu ani na případnou vadu. Pokud se vám něco takového přihodilo s naším výrobkem a máte jej méně než dva roky, vždycky se na nás můžete obrátit.

 

Zajímají vás další informace, které jste v článku nenašli? Napište nám na info@aivablog.cz!

Byl pro Vás článek přínosný? Pokud ano, nechte nám vzkaz nebo jej nasdílejte, ať se potřebné informace dozví koňáci, kteří to ocení 🙂

Napsat komentář