Jezdecké pady pod lupou: 1. díl

Jste vyznavači přirozeného vztahu s koněm? Rádi vnímáte jeho dech, komunikujete s ním řečí těla a snažíte se mu co nejlépe porozumět a zároveň mu dávat jasné a srozumitelné signály? Tak jste tady správně.

K čemu je jezdecká dečka, neboli pad?

Jezdecké pady jsou alternativou k ježdění se sedlem či bez něj. Více se podobají jízdě bez sedla, pokud tedy nemají zrovna speciálně vypolstrované posedlí. Často je na jejich povrchu speciální, neklouzavý materiál, takže přestože nemáte oporu v podobě rozsoch nebo opěrek, dečka vás na hřbetě díky materiálu podrží – ještě lépe v kombinaci s jezdeckými kalhotami s celokoženým sedem. Vespod padů bývá také neklouzavý materiál, který zajišťuje, aby se pad na hřbetě koně nehýbal.

Pokud jste zvyklí jezdit bez sedla, pad vám pomůže udržet se na hřbetě v nečekaných situacích. Taktéž díky jízdě bez sedla trénujete vlastní rovnováhu, posilujete zádové svalstvo a hlavně, snadněji komunikujete s koněm. Ten cítí každou, byť lehkou změnu vašeho těžiště a díky tomu můžete krásně cvičit rychlejší reakce na jemnější podněty.

Většina padů nemá třmeny. Ne, že by nešly připevnit, ale důrazně to nedoporučujeme. Aby se mohl jezdec do třmenů opírat, je potřeba, aby byly uchyceny na kostře nebo na systému, který alespoň klasickou sedlovou kostru připomíná. Proč? V místě, kde jsou jinak třmeny zapnuty, v případě chybějící výstuže vzniká obrovský tlak na jeden či dva trnové výběžky páteře koně. Namísto rozloženého tlaku na větší část páteře tak třmeny tlačí pouze v jednom místě a mohou tak způsobovat koni bolest i následné problémy se zády. Proto, pokud si nejste jisti, zda je váš pad dostatečně vyztužený a opravdu váhu rozložit umí, třmeny raději nepoužívejte.

Naši přátelé z Dream Teamu jezdecké pady používají a vyzkoušeli už spoustu modelů. Souhlasili tedy, že se s námi podělí o zkušenosti. V tomto dílu si stručně představíme Barefoot Pad, Barefoot beránkové sedlo s Physio systémem a Beránkové sedlo Gandeur.

 

Barefoot Pad

 

Barefoot Pad

Barefoot Pad

Pad je vykrojený, příjemně polstrovaný, avšak velmi kontaktní. Pro děti nebo začínající jezdce má úchyt na držení. Během vyjížďky v náročném terénu se neposune se ani o milimetr. Tento padík je kvalitně ušitý, odpovídá ceně, a vzadu i po stranách má šikovné kroužky na připnutí brašen. Po více než roce častého užívání jsou zápinky v pořádku, pad není ošoupaný a dobře se čistí.

 

Barefoot beránkové sedlo PAD s Physio systémem

Jak skvěle vypadá, tak se v něm báječně sedí! Vyzkoušeno na kulatém tinkerovi, drobném frísovi, obřím kladrubákovi a kohoutkaté quarterce při klidné krokovce, houpavém cvalu, v mega trysku po poli i při práci na jízdárně. Je možné do padu přidat až dvě výplně – podložky z PU pěny, které zaručí komfort vašemu koni, přitom pod sebou cítíte všechny jeho svaly i pravidelný dech. Beránek je z pravé ovčí vlny, perfektně drží na koni, krásně vás usadí, velké opěrky dodají jistotu v náročném terénu. Jako všechny Barefooty má šikovné kroužky na úchyt brašen.

 

Barefoot beránkové sedlo PAD s Physio systémem

Beránkové sedlo Gandeur

Sedlo vypadá měkčeji než ve skutečnosti je. Vyzkoušeno na několika typech koní při klidné vyjížďce, ve cvalu a ve velmi náročném terénu. Na koni sedí, nikam se neposouvá, má kvalitní ochranu páteře, takže se k němu dají připevnit třmeny, ale není to potřeba. Během slušného kozlu se jezdec ani nepohnul. Dojem trochu kazí materiál podobný zátěžovému koberci, při ceně za sedlo bychom preferovaly jiný, líbivější a lépe udržovatelný.

 

Barefoot Beránkové sedlo Gandeur

 

Barefoot Beránkové sedlo Gandeur

V příštím díle se společně podíváme na další modely.

Byl pro vás článek užitečný? Nechte nám zprávu, komentář nebo sdílejte. Děkujeme!

1 komentář: „Jezdecké pady pod lupou: 1. díl

Napsat komentář