9 rad, jak vybrat barvu na ryzáka

Náš nový seriál Vás názorně provede výběrem barviček pro různě barevné koně. A protože naše „firemní“ klisna je krásná ryzka s jiskrou v oku, začneme s právě s ryzáky. Neukážeme Vám všechny barvy a barevné kombinace, ale předložíme jen ty, které podle nás opravdu stojí za to. Vybereme ale i  ty, které podle nás nejsou úplně nejlepší volbou.

1. Čistě bílá je dokonalá, ale …

… asi ne úplně dobrý nápad. Tohle napadne skoro každého koňáka. Známe to – prach, bahno, stačí chvíli nechat koně bez dozoru nebo věnovat málo času čištění čumáku. Na druhou stranu, dnešní ohlávky už vydrží leccos a většinou se dají prát na 30 stupňů. Takový polyesterový provaz se méně špiní a po vyprání je zase jako nový. Je pravda, že časem výrobky přeci jen zšednou, v kontrastu s tmavším koněm však stále vypadají svěže. Jak se říká, kovářova kobyla chodí bosa. Vypadalo to tak i se mnou a mojí rezavou kráskou. Protože jsem si jednoduše nemohla vybrat, naše první sada byla bílá. Stále však souží, a to už jsou jí téměř dva roky!

Klasická provazová ohlávka z polyesteru (PES), bílá na rezavém koni
Klasická provazová ohlávka z polyesteru (PES), bílá

2. A co tak k bílé přidat jinou barvu? Třeba béžovou a námořnickou?

To vůbec není špatný nápad. Na černém podkladu takhle kombinace vypadá elegantně. Bílá se shora tolik nešpiní, takže ohlávka zůstane dlouho čistá, tedy, alespoň „na oko“. Praní vícebarevných provazových věcí není problém, oplety se neodbarvují. Tyhle barvičky jsou nápadité a rozvážné.

Tréninková ohlávka, černý podklad, oplet Haidi v barvách béžová, námořnická a bílá na rezavém koni
Tréninková ohlávka, černý podklad, oplet Haidi v barvách béžová, námořnická a bílá

3. Tyrkysová láme rekordy

Co by to bylo za rezavou krásku, kdyby neměla alespoň jednu sadu v tyrkysové. Celá ohlávka v tyrkysové by možná byla trochu moc zářivá. Přidáme-li k tyrkysovému opletu béžový podklad a trochu bílé, hned je ohlávka pastelovější a příjemnější pro (westernové) oko. Doladíme dečku a je vyhráno.

Tréninková ohlávka béžová, oplet Haidi v barvách oříšková hnědá (možno zaměnit za jílovou béžovou), bílá, tyrkysová, na rezavém koni s westernovým sedlem a westernovou dečkou
Tréninková ohlávka béžová, oplet Haidi v barvách oříšková hnědá (možno zaměnit za jílovou béžovou), bílá, tyrkysová

4. Prosím, ještě trochu tyrkysové…

Do sady by neměla chybět nylonová (popruhová) ohlávka. Nevytváří přílišný tlak na hlavě, je vhodná pro přepravu, základní lonžování, vodění a úvaz. Tato je podložená černým neoprenem a zároveň ušita ve variantě „bez kování“.

Tyrkysová nylonová ohlávka s neoprenem na ryzákovi
Tyrkysová nylonová ohlávka s neoprenem

5. Středně modrá neurazí

Dobře vybraný odstín středně modré může vypadat dobře. Ve výsledku nejde o barvu samotnou, nýbrž o její odstín. Některé odstíny jednoduše vypadají na rezavém koni lépe než jiné, ačkoli se může jednat o stejnou barvu. Když si má člověk vybrat mezi středně modrou, ocelově modrou nebo královsky modrou… kdo se v tom má vyznat? Jisté ale je, že středně modrá s pískově béžovou na černém podkladu rozhodně špatně nevypadá. Ještě uzdečku by to chtělo černou, to by pak vypadalo lépe.

Černý side-pull na kožené uzdečce, podkladová barva černá, oplet Ambra v barvách středně modrá a písková béžová na ryzákovi
Černý side-pull na kožené uzdečce, podkladová barva černá, oplet Ambra v barvách středně modrá a písková béžová

6. Královsky modrá, ano nebo ne?

Tahle barva dělí koňáky na dva tábory. Někteří ji naprosto milují a jiní ji nemohou na koni ani vidět. Jedno je jisté, na ryzákovi vypadá opravdu královsky. Je to kombinace rozvážná a elegantní.

Jezdecká ohlávka s opletem DOUBLE, černý podklad a královsky modrý oplet na ryzce
Jezdecká ohlávka s opletem Double, černý podklad a královsky modrý oplet

7. Červená nevynikne, ale nápaditě vybraný oplet to spraví

Rezavá a červená si dohromady moc nerozumějí. Čistě červená na rezavé srsti zaniká. Posuďte sami.

Červená 3 FIT ohlávka s volnými kroužky na ryzce s lysinkou
Červená 3 FIT ohlávka s volnými kroužky

Uděláme-li ale malou změnu a červenou vyměníme za vínovou a ozvláštníme ji opletem v teplejších barvách, můžeme vyčarovat kombinaci, která je nepřekonatelná. Výrazný oplet pomáhá vínové ohlávce vyniknout.

Ohlávka s opletem HAIDI, podkladová barva cihlová vínová, oplet v barvách šedočerná a okrová žlutá na ryzákovi
Ohlávka s opletem Haidi, podkladová barva cihlová vínová, oplet v barvách šedočerná a okrová žlutá

8. Zelená klasika

Kontrastní zelená barva tak nějak vždycky k ryzákům patřila. Kdysi mě také nenapadala žádná jiná, která by jim slušela. Dnes už tradiční zelenou u ryzáků tolik nevidíme, jelikož na trh přišla velká spousta nových barev a tak nějak se zjistilo, že na rezavé srsti vynikne velká spousta dalších barev. Pořád je to ale klasika, na kterou mnozí nedají dopustit.

Zelená provazová ohlávka Basic z polyesteru (PES) na ryzákovi s lysinou
Zelená provazová ohlávka Basic z polyesteru (PES)

9. Když zelenou milujete, ale chcete jí dát nový ráz…

… zkombinujte dva, nebo rovnou tři odstíny! Na černém podkladu vypadají skvěle. Vznikne tak moderní kombinace tradičních odstínů.

Černá ohlávka s opletem Colour v barvách trávová a jablková zelená na ryzákovi
Černá ohlávka s opletem Colour v barvách trávová a jablková zelená

Na příště pro Vás přichystáme další barvičky, které se v tomto článku neobjevily.

Byl pro Vás článek užitečný? A jakou barvu nosí to Vaše rezavé štěstí? Podělte se zde v komentářích nebo třeba na našem Facebooku!

11 komentářů: „9 rad, jak vybrat barvu na ryzáka

    1. Letos na podzim proběhlo pár změn, Colour jsme sloučili s Dizzy, jednoduše, u Colour si nyní můžete vybrat jednu nebo dvě barvy. Stejně tak i Double Dizzy 🙂 je to jednodušší a ukázalo se, že i jednodušší pro zákazníky 🙂

  1. Na provazovém vybavení ladím do vzoru TROPICAL ISLAND a do HNĚDÉ barvy. V ostatním vybyvení volím TYRKYSOVOU a HNĚDOU barvu.

  2. Ja mam na sve zrzce cerny zaklad a oplet MAYA v bilo ruzovo hnede :). Na FB jsem vas oznacila ale asi se to nejak neulozilo 🙁

Napsat komentář