Vybíráme lano a oplet na provazovou ohlávku

Provazové ohlávky se vyrábějí z lan v různých průměrech. Jak se v tom vyznat a správně vybrat?

Běžně se lze setkat s 6, 7 a 8 mm širokými lany, výjimečně i s 10 mm širokými:

  • 6 mm šňůra = velmi ostrá, vhodná pro problémové koně nebo případně pro opravdu malé poníčky, pro které by byly širší šňůry už moc mohutné,
  • 7 mm šňůra = střední cesta, běžně široká šňůra, ze které se váží ohlávky po celém světě,
  • 8 mm šňůra = nejprodávanější varianta a standard v dnešní době, nejméně ostrá,

výjimečně se lze setkat i s ohlávkami z lana 10 mm, což jsou už opravdu velmi jemné, tupé provazovky, vhodné zejména pro koně s mohutnou hlavou.

Čím tenčí je šňůra, tím menší plochou působí. Představte si, že máte hrot tužky a hrot jehly. Které píchnutí bude intenzivnější?

Výsledná ostrost ohlávky ale nezávisí pouze na podkladovém lanu. Opletení nánosníku ohlávky nebo bezudidlové uzdečky nemá pouze estetickou funkci. Oplety mají různou šířku a tvrdost, takže výsledná ostrost ohlávky závisí také na jejich výběru.

Ostré oplety:

Za ostřejší oplet se dá považovat oplet Ambra. Zabírá sice větší plochu, díky pevnému dotažení paracordových lan je však tvrdý a tuhý. Vhodný je pro jezdce, kteří hledají tužší nánosník, podobně jako například u kovových hackamore.

Oplet Ambra

Z paracord šňůr je vyroben také oplet Monrae, který je tvrdší a zároveň kulatý.

Oplet Monrae

Mezi ostřejší oplety lze zařadit také Colour a Maya. Oba jsou vyrobeny z polyesterových měkkých šňůr, takže opletení není tak tvrdé jako Ambry. Nicméně oba jsou pevně ovázány kolem nánosníkových šňůr a zmenšují tak plochu, kterou ohlávka na nos koně působí.

Oplet Colour
Oplet Maya

Střední cesta:

Za příjemný kompromis lze považovat oplety Indiana a Double. Indiana je copánek, který je přišit shora na nánosníkové šňůry. Nemění tak vlastnosti podkladového lana. Vyberete-li tenčí podkladové lano, bude provazová ohlávka ostřejší, vyberete-li širší, bude ohlávka méně ostrá. Double je oplet tužší, ale zároveň širší, takže tlak na nos rozkládá lépe než Colour nebo Maya.

Oplet Indiana
Oplet Double

Měkký oplet:

Za nejjemnější lze považovat oplet HAIDI. Je široký zhruba 3 cm, vzor je zároveň měkký a poddajný. Vhodný pro citlivé a bezproblémové koně.

Oplet Haidi

Jak to vypadá v praxi:

• ohlávka 6 mm + oplet Ambra= velmi ostrá varianta
• ohlávka 6 mm + oplet Haidi = menší uzlíky působí ostřeji, ale nánosník je měkký
• ohlávka 7 mm + oplet Indiana = střední cesta
• ohlávka 8 mm + oplet Colour= jemnější lano, ostřejší nánosník
• ohlávka 8 mm + oplet Haidi = nejméně ostrá varianta

 

Dalším aspektem u výběru je materiál lana. Tomu později věnujeme samostatný článek.

Byl pro Vás článek přínosný? Zanechte nám komentář nebo ho nasdílejte, budeme moc rádi. A rovnou můžete navštívit na náš e-shop.

2 komentáře: „Vybíráme lano a oplet na provazovou ohlávku

Napsat komentář